Van ZZI’er naar ZZZ’er…..

Vanaf het 2e jaar CIOS (22 jaar) werd ik al ZMP’er. Een leuke succesvolle sportschool (met personeel), welke ik door prive-omstandigheden 15 jaar later aan mijn toenmalige partner heb overgedaan. Toen heb ik het een paar jaar in loondienst geprobeerd, maar het was toch wel duidelijk dat ik daar niet geschikt voor ben. Positief omschreven heb ik een sterke visie en leiderschapskwaliteiten, maar mijn werkgever vond mij waarschijnlijk een eigenzinnig stuk vreten wat moeilijk aan te sturen valt. En daar had ie wel een beetje gelijk in 🙂 Dus hetzelfde werk (ondernemerscoach) als ZZP’er gaan doen. Alleen mijn timing was toch wel ronduit slecht. Op 1 januari 2009 begon ik en op 1 maart 2009 werd mijn markt (IRO’s) opgeheven. Niet een teruggang vanwege de crisis, maar de overheid besloot alle reintegratie budgetten stop te zetten. Daar zat ik dan met mijn goede plannen. Wat nu? Net als alle andere ZZP’ers begon ik me suf te netwerken, kopjes koffie te drinken, ‘dingen’ in de week te leggen, trajecten aan te nemen ver onder mijn prijs en soms zelfs gratis te doen. Allemaal maar om mijn kop proberen boven water te houden. Maar ik veranderde langzamerhand toch in een ZZI’er (zelfstandige zonder inkomen), zoals zovelen in die jaren. Ik was inmiddels al wel terug geswitched naar mijn oude vakgebied, namelijk ‘gezond leven’, maar ook die markt werd overspoeld door aanbod en ook daar was een enorme competitie…

Als ik dan toch niks verdien…..

En op een gegeven moment was ik wel klaar mee; het leuren om opdrachten; het voortdurende ‘net’ werken en vooral: het steeds negatiever worden, waardoor ik mijn eigenlijke kracht; namelijk mensen enthousiasmeren, steeds verder verloor. Ik nam een radicaal besluit: Ik ga mijn energie en aandacht alleen nog maar richten op dat wat ik wel wil. Namelijk mensen helpen met een gezonde leefstijl. Want daar ben ik goed in en wordt ik blij van. Ik had inmiddels ook het ‘geluk’ dat ik antikraak woonde (wederom door vervelende prive-omstandigheden) en dat ik o.a. daarom weinig geld nodig had om van te kunnen leven. En dat ik de tijd had om ook heel goed voor mezelf te gaan zorgen en zo weer energie op te bouwen.

Doen…

Ik stelde mezelf de vraag: Hoe kan ik nu mijn kwaliteiten en vaardigheden inzetten voor een zo’n groot mogelijke bijdrage aan mijn (directe) omgeving? Ik was in die jaren namelijk ook ‘lid’ van allerlei Eindhovense wereldverbeteraar-clubs en hoewel dit inspirerend was, vond ik dat ik ook hier veel tijd met bijeenkomsten en vergaderingen bezig was, en weinig tijd met ‘doen’. Zo ontstond het idee als ik dan toch weinig verdiende, mijn uren te besteden aan iets wat zin heeft en waar ik zelf blij van werd, namelijk Eindhovenaren helpen gezonder te leven. In mijn antikraak woning had ik een hele muur als ‘mindmap ‘gebruikt en zo is ‘Eindhoven Vitaal’ geboren. In Carina Verhulst vond ik iemand met eenzelfde missie in haar wijk Drents Dorp en daar zijn we zonder subsidie gewoon begonnen met 30 enthousiaste wijkbewoners. Inmiddels zijn we in 5 wijken bezig; werken we samen met Vitalis, SGE, Rabobank en TUE en gaat het plan, wat destijds op mijn muur stond, organisch vorm krijgen. Hoe gaaf is dat? Ik kreeg best vaak de vraag “wat is jouw verdienmodel?” Waarop ik zei: “Ik heb een waardemodel. Ik vertrouw erop dat ik als ik waarde creeer, dat dit ook geld op gaat leveren”‘ En inmiddels is dit ook zo. Hoewel het uitgangspunt altijd maatschappelijke meerwaarde creeren is geweest, heb ik inmiddels ook al diverse zakelijke trajecten aan deze inspanningen overgehouden.

Energie

Maar wat er nog meer veranderde was kennelijk mijn energie. Ik was weer bezig met iets leuks en positiefs en langzamerhand begonnen ook de zakelijke opdrachten te komen. En omdat ik mezelf had aangeleerd alleen nog maar te doen wat ik WEL wil (en ik nog steeds goedkoop leefde), was ik ook in de positie om alleen dat te doen wat ‘goed voelde’. Ik heb een aantal opdrachten niet aangenomen, omdat of de opdrachtgever mij  beschouwde als een verkapte werknemer, of dat ik weer ouderwets aan clienten moest gaan lopen trekken. En wat schetste mijn verbazing; steeds als ik een opdracht ‘weigerde’, kwam er nagenoeg prompt iets voorbij, waar ik wel weer blij van werd. Wat ook geholpen heeft is dat ik inmiddels weer een vriendin had, die me onvoorwaardelijk steunde in mijn plannen en me aanspoorde om ermee door te gaan, als het soms lastig leek. Inmiddels werk ik samen met een aantal collega-ondernemers bij Itsmylife. We gunnen elkaar opdrachten, vertrouwen elkaar volledig, we zijn volledig transparant over inkomsten/uitgaven, we inspireren elkaar en op deze manier komt er echt werk naar ons toe, zonder dat we daar (heel veel) moeite voor doen.

ZZZ’er

Inmiddels kan ik zeggen dat ik Zelfstandige Zonder Zorgen ben. Ik doe iedere dag wat ik leuk vind; ik hou een dag per week vrij voor eigen vitaliteit/inspiratie, opdrachten komen ‘vanzelf’ en ik bepaal zelf of ze bij mij passen. En als het niet past geef ik ze gaarne door aan een collega ondernemer die daar meer geschikt voor is. Ik deel ervaringen; help anderen en ontvang zelf ook veel hulp. Ik ben niet meer aan het overtuigen en dode paarden trek ik niet meer aan; daar bel ik het abbattoir voor. Ik gun iedere ZZP’er (en zeker de ZZI’er) deze ontwikkeling. Het is uiteraard mijn ervaring (dus het zal echt niet voor iedereen gelden), maar ik hoop dat andere ondernemers inspiratie kunnen putten uit mijn verhaal. Zorg goed voor jezelf, zodat je de energie hebt om ‘aan te pakken’. Schrap die dingen waarvan je voelt dat ze je veel energie kosten (en weinig concreets opleveren). Geloof niet meer teveel in ‘concurrentie’, maar werk lekker samen. Durf te delen; als je origineel bent wordt je toch gekopieerd. Dat is eigenlijk een compliment! En ga vooral dat doen waar je blij van wordt en waar je goed in bent! Heel veel plezier en succes allemaal

Comments (5)

  1. Top beschreven. Ik merk ook dat als je gewoon doet waar je talent ligt, dingen die je leuk vind, waar je hart sneller van gaat stromen, dat je dan de juiste mensen aantrekt en ze op je pad komen. Mijn passie is voeding en wat het allemaal voor je kan doen. Daar vertel ik graag over en laat je ervaren welke heerlijke smaken de natuur je allemaal kan geven. Ik sta nog in de kinderschoenen en doe wat ik leuk vind en ben een ZZI-er. Maar dat komt wel goed.

  2. Ha Peter, leuk om je via dit verhaal weer wat beter te leren kennen. Woonden we maar iets dichter bij elkaar. Maar hoop je via Itsmylife regelmatig te ontmoeten. Je verhaal zou overigens ook zo een pleidooi voor een basisinkomen kunnen zijn, maar dat is weer heel iets anders. Groeten, Dolf

Pingbacks list