Je gedachten zijn als wilde paarden …

als je ze niet temt, nemen ze je overal mee naar toe!

Nagenoeg alle mensen hebben de hele dag door gedachten, die zelden ‘hier&nu’ zijn. Maar grotendeels ergens anders; in het verleden of in de toekomst. De truc is om die gedachten te leren (h)erkennen, zonder oordeel. Als je ernaar leert kijken, ga je ervaren dat je deze gedachten niet  altijd ‘hoeft’ te volgen, maar dat je er ook voor kunt kiezen om dat NIET te doen.

Mensen hebben ‘last’ van die onophoudelijke stroom gedachten en willen graag de uitknop van hun gedachten vinden. En gebruiken daar (vaak onbewust) allerlei ontsnappingsroutes voor. Drank, drugs, TV en internet zijn bekende ontsnappingsroutes. Maar niets van dat alles gaat uiteindelijk helpen. Het enige wat helpt, is de aanknop van je bewustzijn inschakelen en zo de dominantie van je dwangmatig denken doorbreken. Iedere keer als je jezelf bewust bent van je denken, onderbreek je even de stroom van gedachten en kom je (in het begin kort) in het NU. Hoe vaker je dit traint, hoe makkelijker je in staat komt om hier&nu te komen en als ‘de waarnemer’ van je gedachten op te treden. Langzaamaan begin je daardoor meer rust in je hoofd te ervaren.

De momenten waarop we echt tevreden zijn, zijn de momenten dat je niet nadenkt. Nu gebeurt dat bij iedereen af en toe toevallig. Een mooie zonsondergang; de lach van je kind;  een kus van je partner; de euforie als je een hindernis bedwingt, dansend en je niet druk makend wat ‘men’ daarvan vindt. Dat vermogen om minder te denken en meer in het NU te zijn, kun je trainen. Daarmee worden we de ‘baas’ over onze gedachten, i.p.v. dat gedachten ons overal mee naar toe nemen.

Aandacht is het sleutelwoord. Ben je in staat je aandacht te sturen naar waar je ‘m wilt hebben en kun je ‘m daar ook houden?  Of springt je aandacht als een dansende aap van het één naar het ander? Je verstand zal je vaak vertellen dat moeilijk is, om je aandacht in het NU te houden. Maar de grap of paradox is dat je niks hoeft te DOEN. Je hoeft alleen maar stil te worden in je hoofd om het NU steeds meer te ervaren. Daarbij kan 5 minuten per dag mediteren enorm helpen. Daarmee creëer je een vrijheid, in hoe je jezelf wenst te voelen op bepaalde momenten.

Veel succes met het ‘temmen van je wilde paarden’. Het is veel makkelijker als je verstand je zal willen doen geloven…

Peter Verbeek

Comments (0)