Homo Sanus

De laatste tijd lijkt zich een nieuw soort mens aan te dienen; de homo sanus, oftewel ‘de gezonde mens’. De gezonde mens eet geen suiker en geen koolhydraten, drinkt geen alcohol, rookt niet, eet geen vlees, houdt dagelijks zijn/haar beweging bij (en wordt chagrijnig als dit niet ‘voldoende’ is); controleert regelmatig eventuele vitamine/mineralen tekorten; de vetzuurbalans wordt gemeten; doet jaarlijks een preventieve scan; doet op strikte tijden aan ontspanningsoefeningen (wat stress oplevert als dit een keer niet lukt) en vooral: hij of zij vertelt anderen dat ze slecht bezig zijn als zij zich niet allemaal aan hun ‘geboden’ of  ‘verboden’ houden.  Sommigen van hen voelen zich zelfs superieur aan hun minder ‘gezonde’ soortgenoten…..

Nieuwe religie

Uiteraard ben ik ook een voorstander van een gezonde leefstijl. Meer bewegen, minder suiker, meer groenten  en vooral minder (zelf opgelegde) stress. Alleen de manier waarop dat nu vaak gepropageerd wordt, stuit mij als ‘leefstijlprofessional’ ook wel eens tegen de borst. Het lijkt soms  wel of ‘gezondheid’ de nieuwe religie van deze tijd is geworden, met de leefstijl-deskundigen als de nieuwe ‘priesters’. Een waslijst met geboden; een even zo grote lijst met verboden; en vooral  inspelen op schuldgevoelens en mensen bang maken voor van alles en nog wat. De term ‘zondigen’ wordt zelfs gebruikt als men de ‘geboden’ een keer niet vol kan houden. Allemaal met het heilige doel: gezondheid

Doel of middel….

Maar is gezondheid wel een doel op zich, of toch eerder een middel? Een middel wat je in staat stelt een prettig, betekenisvol leven te leiden. Een leven naar je persoonlijke waarden. Zo is één van mijn persoonlijke waarden ‘genieten’. Het leven duurt maar even en ik mag er lekker van genieten op zijn tijd. Bijvoorbeeld heerlijk genieten van een lekker glas wijn met mijn vriendin als we gaan dansen. Maar ieder glas alcohol kost me kennelijk een half uur van mijn leven. Deze laatste uitspraak is inmiddels gerectificeerd, maar toch. Het is exemplarisch hoe we stelselmatig mensen bang maken met allerlei negatieve berichtgeving omtrent gezondheid. En hoe we de motivatie om gezonder te gaan leven eerder ondermijnen, dan bevorderen.

Balans….

Het moeilijkste is uiteraard het vinden van een goede persoonlijke balans. Alles vreten en zuipen en nauwelijks bewegen onder het mom van ‘ik ben nu eenmaal een Bourgondiër’ lijkt me ook niet helemaal de manier (maar als jij dat wel vindt, moet je dat vooral doen). Maar de gezondheids-cultus van dit moment is volgens mij zeker niet de manier. Af en toe wordt zelfs ik moe van alle eet-richtlijnen (en m.n. het wijzen op gevaar van allerlei voeding), beweeg-tips en allerlei ander ongevraagd advies. (geef ik zelf nou ook ‘advies? Sorry, maar het mijne is wel goed  🙂 )

Relax….

Ik zou wat relaxter omgaan met het thema  ’gezondheid’. Je kan prima gezond leven en toch op zijn tijd genieten van een borreltje; een avondje Netflixen; een gebakje eten of iets anders ‘ongezonds’. Hier balans in vinden is de kunst, in plaats van al deze zaken rigoureus uit je leven bannen op basis van allerlei, lang niet altijd bewezen, gezondheid-claims. Waar ik zelf achter ben, na jarenlang worstelen tussen de ‘Bourgondiër’ en de ‘de gezonde mens’ in mij (en tevens het begeleiden van honderden mensen naar een gezondere leefstijl), is dat als je je gedrag duurzaam wilt veranderen rigide methodes op lange termijn niet of nauwelijks werken. Wat wel werkt is je niet laten leiden door angst en toch iedere dag/week opnieuw kleine stapjes maken in de richting van de (gezonde) persoon die je wilt zijn. En dit op een leuke en vriendelijke manier voor jezelf. Hoe je jezelf ook voelt; je kan iedere dag iets (kleins) positiefs doen voor je gezondheid, voor jezelf en voor je omgeving en zo je gewoontes langzaam aan veranderen. Genieten zonder daar in door te slaan. En accepteren dat je misschien wel (af en toe) een keer doorslaat i.p.v. jezelf hiervoor te straffen. Gewoon de volgende dag weer een klein stapje in de goede/gewenste richting zetten…

Have fun; geniet met maten!