De crisis in ons hoofd …

Dit verhaal is niet geschreven door iemand die ‘makkelijk praten’ heeft. Ook ons gezin is door de financiële malaise de afgelopen jaren, rap door ons spaargeld heengegaan. We zijn overigens verre van ‘zielig’ maar ik meld dit alleen om mijn onderstaande verhaal in het juiste perspectief te krijgen…. Ja; het is crisis in de economische wereld. Maar waar ik voor wil pleiten is om het geen crisis in ons hoofd te laten worden. Hoe moeilijk dat soms ook is, door alle negatieve berichtgeving en (in ons geval ook) de financiële gevolgen.

Negativiteit ondermijnt je persoonlijk ondernemerschap

Met een crisis ‘in je hoofd’ verlies je het vermogen om eigenhandig uit deze crisis te klimmen. Je wordt negatief en dat straal je uit naar eventuele nieuwe klanten of naar je werkgever die moet beslissen over wie mag blijven. Ook in sollicitaties kom je binnen met een lichaamstaal die boekdelen spreekt. Je denkt niet meer in kansen, maar in het beperken van de schade. Negativiteit ondermijnt je energie niveau. En in plaats van te ondernemen; wat als bedrijf maar ook als persoon kan; ben je risicomijdend bezig. Waarmee je ‘de crisis’ en ‘je eigen crisis’ ongewild versterkt.

De oplossing?

‘De oplossing’ heb ik ook niet, maar ik heb wel ‘mijn oplossing’. Ik zorg ervoor dat ik geen hele dagen bestookt wordt met negativiteit, waarop ik geen persoonlijke invloed heb. Ik steek mijn kop niet in het zand, maar kies ervoor om lokaal datgene te doen, wat mij en mijn omgeving stimuleert. Ik doe een halve dag per week vrijwilligerswerk en motiveer mensen (ook kosteloos) tot een gezonde levensstijl. Ik zorg dat ik zelf goede voeding binnen krijg die me energie geeft (deze is overigens goedkoper dan de rotzooi die ik voorheen at). Ik kom veel in de natuur (gratis!) en ik zorg voor voldoende ontspanning door o.a. meditatie (gratis) En ik fiets en wandel veel (weer gratis). Daarmee ben ik lekker fit en vitaal en onderneem ik iedere dag opnieuw. Ik doe datgene wat binnen mijn macht ligt om onze situatie te verbeteren.

Uitstraling

Ook als je nu zonder werk of klanten bent, kom je met een ondernemende uitstraling veel verder. Zorg dat je fit en vitaal bent; juist in deze periode, nu het erop aan komt. Verwacht geen oplossing van een overheid, die mede verantwoordelijk is voor deze crisis, maar werk aan je eigen persoonlijke ondernemerschap of je nu zelfstandig-, in loondienst- of werkeloos bent.

Veel inspiratie en persoonlijk ondernemerschap gewenst,

Peter Verbeek

Comments (8)

 1. Jolanda Verburg

  Hallo Peter,
  Helemaal waar dat we niet met de crisis in ons hoofd moeten gaan zitten. Maar er is een oplossing om uit de situatie te komen die je beschrijft, namelijk de invoering van het onvoorwaardelijke basisinkomen waarvoor ik mij hard maak. Binnenkort start de handtekeningenactie voor het Europese Burgerinitiatief Basisinkomen. Je wil vast wel meetekenen.
  Groet, Jolanda

 2. Ik wil waarschijnlijk mee tekenen, maar pleit hierboven ook voor het nemen van de eigen verantwoordelijkheid. Ik ben er niet van overtuigd dat een ‘basisinkomen’ het nemen van die verantwoordelijkheid bevordert? Maar dat kan jij mij vast wel uitleggen 🙂

 3. Hoi Peter, wederom je blog met belangstelling gelezen. Wat mij betreft erg belangrijk om je te onttrekken aan negativiteit. Ik kan het vaak ook niet laten om negativisten, als dat een woord is, aan te spreken. Dikwijls hebben ze de neiging de oorzaak én de gevolgen bij anderen te leggen. Ik voel meer voor zelf verantwoordelijkheid nemen en stimuleren van initiatieven om zelfverzorgend te worden. Het idee van het onvoorwaardelijk basisinkomen van Jolanda spreekt mij vooralsnog niet aan. Voorwaardelijk basisinkomen, daar wil ik nog over nadenken. Dank nogmaals voor je spiegel en je tot nadenken stemmende woorden. Goed bezig! Groet, Jos

 4. Lekker down-to-earth geschreven: praktisch, herkenbaar en dichtbij huis. Neem en voel je verantwoordelijk voor het op orde houden van je eigen geluk/gevoel. Jij bent namelijk de baas van de BV-ik! 🙂

 5. Niet denken en dus niet schrijven over negativiteit, lijkt naïef, maar is volgens mij een basisprincipe uit NLP, net als mensen stimuleren en motiveren en denken in oplossingen

 6. Waarschijnlijk vind ik NLP daarom ook een soms nuttige, maar enigszins beperkte methode Geert 🙂

 7. We creeren onze eigen werkelijkheid. Als wij ons afhankelijk op blijven stellen dan regeert angst wanneer het allemaal even tegen zit. Als we echter ons open stellen voor verandering dan nemen wij verantwoordelijkheid voor onze eigen situatie en ondernemen we onszelf naar een vorm van zelfredzaamheid. Crisis is alleen voor hen die niet willen toegeven aan verandering. Voor hen die dat wel doen ontstaan allemaal nieuwe kansen en mogelijkheden.

 8. John Boerenkamp

  Mooi geschreven Peter, herken mezelf erin zelfs zonder crisis deed en doe ik het nu nog soms. Zo fijn om nu in te zien, dat je gedachten je zo voor de gek houden en idd met de juiste leefwijze gebeurt dit steeds minder en een goede coach met de naam Peter…

Pingbacks list