Bewustzijn …

… en zo bepaalde gewoontes veranderen!

De tijd van allerlei goede voornemens. Van werken aan je gezondheid tot aardiger zijn voor je medemens. Ondanks alle goede bedoelingen, komt van veel van deze voornemens na een paar maanden weinig terecht. Hoe komt dat nu?

Gedrag

Gedrag is hardnekkig, omdat we voor een groot gedeelte door onze onbewuste overtuigingen gestuurd worden. Het ‘probleem’ is dat we de buitenwereld willen veranderen in de verwachting, dat we daarmee ook ‘van binnen’ veranderen. Maar het proces verloopt andersom. Hoe meer we van binnen veranderen, en connectie krijgt met wie we werkelijk zijn; hoe makkelijker de dingen die we in de buitenwereld anders willen zien, mee veranderen.

Bewust roken

Het sleutelwoord is bewustzijn. Bijvoorbeeld ‘stoppen met roken’. Met heel veel wilskracht kan dat natuurlijk best eens lukken. Maar als dat al lukt, blijf je jouw hele leven denken dat je roken lekker vindt en dat als je één sigaret rookt, je weer verslaafd bent. Maar als je begint met iedere sigaret heel bewust te roken, zul je snel merken dat je niet eens één sigaret volledig op kunt roken en dat ze helemaal niet zo lekker zijn. Waarschijnlijk dat er maar drie van de twintig die je er nu rookt (voor een halve sigaret) lekker zijn. Vervolgens kijk je bij iedere sigaret bewust welke behoefte je hiermee denkt te vervullen. Als je dit twee weken voorafgaand aan de datum, die je nu bepaalt om te stoppen, doet zul je in veel gevallen merken, dat je vrij gemakkelijk kunt stoppen. (al dan niet met de hulp die je nu neemt in de vorm van pleisters e.d.) Omdat je de illusie achter het roken doorziet. Namelijk de illusie dat het lekker is en dat het je ‘iets oplevert’.

Bewust eten

Voor (teveel of slecht) eten geldt hetzelfde principe. Alleen begint dit nog een stap eerder, namelijk met bewust boodschappen doen. Vervolgens eerst één maaltijd, bij voorkeur het ontbijt, heel bewust gaan eten. Zowel qua keuze als de manier waarop je eet en proeft wat er in je mond komt, in plaats van dit snel tijdens het kijken van het nieuws naar binnen te proppen. Zo zal je bewustzijn over wat- en wanneer je eet langzaam groeien en op een dag zul je moeiteloos overstappen op compleet gezonde voeding. Niet omdat je het ‘moet’ van jezelf of van ‘een ander’, maar omdat je zelf graag het wilt.

Ik kan zo nog een aantal zaken noemen, maar dan wordt deze tekst te lang. Als je meer wilt weten over hoe je ’bewuster’ kunt worden, en zo je buitenwereld kan ‘veranderen’, mag je altijd contact opnemen. Ik zal je dan per skype (peter.verbeek777) kosteloos op het goede spoor zetten, als je dat wilt.

Veel succes bij datgene wat je wil veranderen,

Peter Verbeek

p.s. Aardiger zijn voor je medemens begint overigens met aardiger zijn voor jezelf

Comments (3)

 1. Ha Peter, ja dat klopt. En met het bewustzijn komt ook het plezier in het kopen van de nieuwe gezonde producten. Het veranderen van de smaak. Ben zelf net een paar maanden met suiker gestopt en nog zo wat. Heb mezelf een workshop raw chocolate beloofd om zelf gezonde bonbons te leren maken. De vreugde om te voelen hoe ik makkelijker loop en trappen op ren. Dat alles weer lekker ruim zit ipv strak… Waar genieten! Je hebt gelijk… bewustzijn is beter dan louter wilskracht.

 2. Fijn he? Zonder suiker? Maar op wilskracht was dat, in mijn geval, moeilijk geworden. Het is nu geruisloos gegaan en ik voel er me helemaal top bij. En dat zonder moeite; heerlijk. Een beetje wilskracht is nooit weg natuurlijk, maar op termijn hou je dat nooit vol

 3. Van binnen worden we bewust, van buiten worden we opgelegd. Het is de natuurlijk weg die ons doet laat beseffen.
  Die ons laat weten wat in ons hart goed voelt en het lampje laat branden wanneer de verheldering daar is.
  We doen op door middel van de grondstoffen die we van nature tot ons nemen in ons opnemen en bewerkstelligen zo de groei. Daardoor kunnen we weer uitstralen wat we opgedaan hebben, het is als het ware onze bloei van leven, we mogen er zijn.

  Opgelegde leerstoffen leggen onze natuurlijke gang van ‘zaken’ leven aan banden, legt onze vrijheid (de stroming) vast. Pas wanneer deze opgelegde vorm innerlijk naar een natuurlijke weg wordt gelinkt kunnen we het besef zijn natuurlijke werking laten doen. We laten dus zelf het kwartje vallen, ook al wordt deze er door een ander in gestopt.

  Dit proces kan snel tot langzaan gaan, geheel naar gelang onze opname van de grondstoffen die op natuurlijke wijze in ons leven overal aanwezig zijn. Wie kijkt zal zien, wie hoort zal luisteren…

  P.s. Wat we voor ons zelf (nog) niet kunnen waarmaken, kunnen we een ander ook (nog) niet ‘opleggen’.

Pingbacks list